Pieni Suomi on menestynyt hyvin huippu-urheilussa. Maailmanmestarit ja olympiavoittajat ovat kansallissankareita.

On erilaisia tapoja juhlistaa voittoa. Moni penkkiurheilija keittää kotona mitalikahvit voiton kunniaksi.

Suomessa on tapana sanoa ”Torilla tavataan!” Se tarkoittaa, että ihmiset uskovat Suomen voittoon. Jos Suomi voittaa tärkeän loppuottelun eli finaalin, kaikki kokoontuvat torille ja juhlivat yhdessä voittoa. Helsingissä on tapana kokoontua Kauppatorille. Myös muissa kaupungeissa juhlitaan torilla. Tapa tavata torilla alkoi vuonna 1995. Silloin Suomi voitti miesten jääkiekon MM-kilpailut eli maailmanmestaruuden.

Jalkapallo

Jari Litmanen vuonna 2009. Kuva: Petteri Lehtonen, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Jalkapalloa harrastetaan eniten. Suomen naisten maajoukkue pääsi vuonna 2005 ensimmäistä kertaa Euroopan mestaruuskisoihin. Miesten maajoukkue on varmistanut pääsyn jalkapallon Euroopan mestaruuskisoihin, jotka järjestetään 2021.

Jari “Kuningas” Litmanen on kuuluisin suomalainen jalkapalloilija. Hän voitti Mestarien liigan Ajaxissa 1995. Samana vuonna hän oli maailman 3. paras jalkapalloilija. Suomalaisilla jalkapallofaneilla on sanonta:

Meillä on monta presidenttiä, mutta vain yksi Kuningas.

Jääkiekko

Jääkiekko on suomalaisten lempilaji. Miesten maailmanmestaruus on voitettu 1995, 2011 ja 2019. Naisten maajoukkue on saavuttanut MM-kisoissa yhden hopean ja 12 pronssia.

Salibandy

Salibandy on suosittu joukkuepeli. Ruotsi ja Suomi ovat maailman parhaat maat salibandyssa.

Muodostelmaluistelu

Suomi on muodostelmaluistelun huippumaa. Muodostelmaluistelu on yksi taitoluistelun laji. Jäällä on yhtä aikaa 12-14 luistelijaa, jotka muodostavat erilaisia kuvioita musiikin tahtiin.

Pesäpallo

Alajärven Ankkurit – Vimpelin Veto pesäpallo-ottelu 10.8.2014. Kuva: Santeri Viinamäki, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Pesäpallo on suomen kansallispeli. Sen kehitti Lauri ”Tahko” Pihkala 1910-luvulla amerikkalaisesta baseballista ja suomalaisesta kuningaspallosta.

Yleisurheilu

Yleisurheilussa on monta lajia. Yleisurheiluun kuuluu juoksu, kävely, heitto ja hyppy. Suomi on menestynyt parhaiten keihäänheitossa ja kävelyssä.

Leo-Pekka Tähti on viisinkertainen pyrätuolikelauksen paralympiavoittaja. Hän on tehnyt myös maailmanennätyksen 100 metrin matkalla ajalla 13,63 sekuntia.

Leo-Pekka Tähti vuonna 2018. Kuva: Tomas Vitikainen, Wikipedia Commons.

Suunnistus

Minna Kauppi vuonna 2010. Kuva: Torben Utzon, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.

Suunnistus on urheilulaji, jossa on tarkoitus löytää kartan rastit mahdollisimman nopeasti. Minna Kauppi on yksi Suomen menestyneimmistä suunnistajista.

Suunnistus on myös suosittu harrastus. Suunnistus on edullista ja sopii kaikenikäisille.

Jukolan viesti on tärkeä suunnistuskilpailu. Se on Suomen suurin aikuisliikunnan harrastetapahtuma.

Autourheilu

Autourheilu on suosittua Suomessa. Ralli- ja formulakisoja katsotaan paljon. Formula 1 -sarjan maailmanmestari Kimi Räikkönen on yksi tunnetuimmista suomalaisista maailmalla.
E-urheilu

E-urheilu eli elektroninen urheilu on videopelien pelaamista kilpailuissa. Suomi on viime vuosina menestynyt hyvin e-urheilussa. Lajia myös seurataan yhä enemmän.

Hiihto

Kaisa Mäkäräinen voitti naisten yhteislähdön Oberhofissa tammikuussa 2020. Kuva: Steffen Prößdorf, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Suomen alueella on hiihdetty yli 3000 vuotta. Vielä nykyään yli puolet suomalaisista on hiihtänyt ainakin joskus. Suomi on menestynyt hiihtourheilussa 1920-luvulta lähtien.

Hiihtotyylejä on kaksi: perinteinen ja vapaa. Luistelutyyli on melko moderni keksintö. Se yleistyi vasta 1970-luvulla.

Marja-Liisa Kirvesniemi, Aino-Kaisa Saarinen ja Mika Myllylä ovat merkittäviä suomalaisia hiihtäjiä, jotka ovat voittaneet paljon mitaleja.

Heikki Ikola ja Kaisa Mäkäräinen ovat menestyneitä ampumahiihtäjiä.

Lapsia lähtövalmiina hiihtokilpailuun kerrostalon pihalla Kontulassa, ympärillä vanhempia. Kuva: Helsingin kaupunmuseo.

Tiesitkö?

Suomalaiseen urheiluhistoriaan kuuluu voittoja ja häviöitä, joita muistellaan yhä tänä päivänä.

Münchenin olympialaisissa vuonna 1972 Lasse Virén kaatui 10 000 metrin juoksun finaalissa. Hän kuitenkin nousi heti ylös ja onnistui voittamaan kultaa.

Tiedän, että Myrskylässä on tällä hetkellä kahvipannu kuumana, ja vieraita odotettavissa.

Radioselostaja Voitto Raatikainen, kun Lasse Viren voitti toisen olympiakullan 5000 metrin juoksussa.

Hiihtäjä Juha Mieto hävisi kullan Ruotsin Thomas Wassbergille yhdellä sekunnin sadasosalla Lake Placidin talviolympialaisissa 1980. Lake Placidin jälkeen ei hiihtokisoissa ole enää mitattu sekunnin sadasosia, vaan sekunnin kymmenesosia. Juha Mieto eli ”Mietaan Jussi” on suomalaisen positiivisuuden symboli ja suuri mämmin ystävä.