Urbaani juhannus
Monet juhlivat juhannusta kesämökillä, mutta keskikesää voi viettää myös kaupungissa. Tässä ideoita urbaanin juhannuksen viettämiseen!
Juhannus kaupungissa
Juhannuksena kaupunki on hiljainen ja rauhallinen, koska kaupungissa on vain vähän ihmisiä. Voit kävellä yksin katuja ja katsella nähtävyyksiä. Kaupunki on kaunis kesäyössä.
Nykyään moni ruokakauppa ja ravintola on auki juhannuksena. Jos et halua laittaa ruokaa kotona, voit mennä ravintolaan syömään ja herkuttelemaan.
Monessa kaupungissa poltetaan perinteinen kokko sekä järjestetään musiikki- ja kulttuuriohjelmaa. Voit tutkia kaupungin turisti-infoa ja osallistua sinua kiinnostavaan tapahtumaan.
Seurasaaren juhannus on perinteinen juhannustapahtuma Helsingissä. Tapahtuma sisältää kokkoja, musiikkia, tanssia, ruokaa ja perinteiset juhannushäät. Seurasaaren juhannusta on juhlittu vuodesta 1954 alkaen.
Musiikkifestivaalit
Musiikkifestivaalit eli festarit kuuluvat Suomen kesään. Myös juhannuksena järjestetään paljon festareita, kuten Kalajoen juhannus, Raumanmeren juhannus ja Stadin juhannus.
Festareilla esiintyy eri genren artisteja: on poppia, rokkia, folkia, räppiä, metallia… Millaisesta musiikista haluat nauttia valoisassa kesäyössä?
Huvipuistot
Miltä kuulostaa juhannus huvipuistossa? Esimerkiksi Tykkimäki Kouvolassa ja Linnanmäki Helsingissä ovat auki juhannuksena.
Juhannus risteilyllä
Keskikesän kaunista luontoa voi ihailla risteilyllä. Suomessa on 168 000 järveä ja 46 000 kilometriä merenrantaa. Juhannuksena voi siis hypätä laivan kyytiin sekä järvellä että merellä. Risteilyllä pääsee myös katsomaan kokkoa. Juhannusristeilyjä tehdään muun muassa Jyväskylässä, Savonlinnassa ja Turussa.
Tiesitkö?
Kaupunkijuhannus kuulostaa oudolta monista suomalaisista. Yli sata vuotta sitten juhannuskoivuja kuitenkin myytiin Helsingissä. Näin kertoo Eliel Aspelin-Haapkylä päiväkirjassaan 23.6.1909:
Kun aamulla ajoin asemalle näin kymmenkunnan kuormaa koivuja kadulla. Ihmiset ostivat vihantia koivuja ja veivät sisään asuntoihinsa niinkuin jouluaattona kuusia. Sen näin ensi kerran, sillä en ole sattunut juhannuksena olemaan Helsingissä.
Kirovuosien kronikka, SKS 1980