Halloweenin ruoka

Halloweenina voi hullutella ruoalla. Halloweenin ruoka on pelottavaa, ja hämähäkit, pääkallot ja haamut saavat näkyä lautasella. Ruoan väreissä käytetään mustaa, oranssia ja verenpunaista. Esimerkiksi lakritsi ja salmiakki sopivat hyvin halloweenin herkkuihin. Elintarvikeväreillä on myös helppo muuttaa ruoan väriä.

Halloween-pipareita. Kuva: Tuukka Lindholm.

Jos teet halloweenina kurpitsalyhdyn, muista käyttää kurpitsan sisus ruoanlaitossa. Kurpitsasta voi tehdä monia ruokia, kuten currya, piirakkaa ja pannukakkua.

Perinteinen kekriruoka

Syöminen ja juominen oli tärkeää kekrijuhlassa. Jos kekrinä pöytä on täynnä ruokaa, riittää ruokaa myös koko vuodeksi. Ajateltiin myös, että hyvä humala tuo hyvän sadon.

Kekri-illallinen. Kuva: Tuukka Lindholm.

Kekrinä syötiin satoruokaa. Viljasta tehtiin leipää ja puuroa. Syksyllä saatiin lihaa talvea varten. Kekrinä syötiin lammasta, makkaraa ja kalaa.

Kekrinä tehtiin ennen paljon ruokaa: lehmän ja sian jalka, makkaroita. Kekrin aamuna syötiin ensi kerran jo klo 4-5 aikoihin, klo 8 aikaan jo toisen kerran.

Räisälä 1935

Myös nykyään pyhäinpäivän aterialla nautitaan syksyn satoruokaa.

Tämän päivän kekriruokia ja -reseptejä löydät Talonpoikaiskulttuurisäätiön sivuilta.