Syksy
Sieni- ja marjametsässä
Syksyllä ilma kylmenee ja vettä sataa paljon. Kesän vihreä vaihtuu ruskaan ja lehdet putoavat puista. Ruska tarkoittaa syksyn väriloistoa: lehdet ja kasvit muuttuvat keltaisiksi, punaisiksi ja ruskeiksi.
Syksy on hyvää aikaa kerätä marjoja ja sieniä. Suomessa saa poimia sieniä ja marjoja, koska Suomessa on jokaisenoikeudet.
Mustikkaa voi löytää vielä syyskuun alussa. Karpaloita voi poimia syyskuusta alkaen niin kauan, kun ei ole lunta. Puolukan ja tyrnin aika on syys-lokakuussa.
Sieniä voi poimia kesällä ja syksyllä. Sienet ovat erittäin terveellistä ruokaa, sillä ne sisältävät paljon vitamiineja ja kuituja. Sienten kerääminen metsässä tekee hyvää myös mielelle. Luonto rentouttaa ja virkistää.
Tavallisia ruokasieniä ovat tatit, kantarelli, suppilovahvero, rouskut, haperot ja mustatorvisieni.
Tässä pari vinkkiä, jos haluat lähteä sienimetsään:
- Kerää vain sieniä, jotka tunnet. Metsässä on myös myrkyllisiä sieniä.
- Jotkut sienet pitää ryöpätä. Ryöppääminen tarkoittaa sitä, että sienet pitää keittää kuumassa vedessä. Näin myrkky tai paha maku poistuu sienestä. Esimerkiksi korvasieni täytyy ryöpätä, ennen kuin siitä valmistaa ruokaa.
Meillä sanottiin, että pitää olla tattisilmät ennen kuin löytää sieniä. Kenellä on oikein tattisilmät, niin se löytää tatin vaikka miten pimeästä.
Soikkola, Inkeri 1938
Lue lisää tavallisista ruokasienistä Suomen Sieniseuran sivuilta:
Löydät paljon sienireseptejä K-kaupan, Valion ja Pirkan sivuilta:
Revontulet
Syksy on hyvää aikaa nähdä revontulia. Revontulet ovat taivaalla leiskuvia värejä, jotka aurinkotuuli aiheuttaa. Revontulien tavallinen väri on vihreä. Revontulet voivat hehkua myös sinisen, purppuran ja punaisen sävyissä.
Revontulia kannattaa katsoa paikassa, jossa ei ole kaupungin valoja. Alkysyksyn lisäksi helmi- ja maaliskuu on hyvää aikaa nähdä revontulia. Revontulia näkee helpoiten pohjoisessa talvella, kun on pimeää.
Sana revontulet tulee vanhasta kansantarinasta. Repo tarkoittaa kettua. Revontulet viittaa tulikettuun, joka on mytologinen eläin. Kansatarinan mukaan tulikettu synnyttää revontulet, kun se juoksee tuntureilla. Kun tuliketun häntä osuu puuhun tai lumihankeen, syntyy kipinöitä. Tuliketun kipinät näkyvät taivaalla kauniina väreinä.
Hirvenmetsästys
Syksy on metsästyksen aikaa. Hirvi on tärkein metsästettävä eläin eli riistaeläin. Riistaeläimiä on Suomessa yli 50 lajia, puolet niistä lintuja. Metsästäjätutkinto on pakollinen kaikilla metsästäjillä.
Jos lähdet syksyllä marja- tai sienimetsään, muista pukea ylle värikäs asu. Näin metsästäjän on helppo nähdä sinut.
Hirvikolarit ovat suuri riski syksyllä, kun on pimeää. Iso hirvi voi painaa yli 500 kiloa. Suomessa sattuu joka vuosi 4000 hirvikolaria. Liikennemerkki varoittaa siellä, missä hirvet menevät tien yli. Hirviaidat tien ja metsän välissä estävät myös onnettomuuksia.
Karhu lähtee talviunille
Karhu on Suomen kansalliseläin. Karhu on metsän kuningas, jolla on monta nimeä: otso, metsän omena, mesikämmen, kontio… Joidenkin laskujen mukaan jopa 200 eri nimeä!
Karhu on kunnioitettu ja pyhä eläin. Ennen ihmiset pelkäsivät karhua niin paljon, että karhun nimeä ei saanut sanoa ääneen. Kun karhusta puhuttiin, käytettiin kiertoilmauksia. Siksi karhulla on paljon lempinimiä.
Karhu lähtee talviunille syys-marraskuussa. Karhu nukkuu huhtikuuhun asti.