Ruoka ja juoma
Perinteisiä vappuruokia ovat munkit, tippaleipä, perunasalaatti ja nakit. Vappuna juodaan simaa, kuohuviiniä ja samppanjaa.
Munkki
Munkki on suosittu vappuruoka. Munkkitaikina on samanlainen kuin pullataikina, eli siihen tulee maitoa, hiivaa, suolaa, sokeria, kardemummaa, kananmunaa, vehnäjauhoja ja voita. Paistamiseen tarvitaan öljyä.
Munkki on vanha herkku, sillä sitä syötiin jo keskiajalla. Sana munkki tulee taikinan paistamisesta. Kun taikinaa laitetaan kuumaan öljyyn, se pullistuu ja näyttää munkilta, jolla on ruskea kaapu.
Tippaleipä
Tippaleipä on vapun rapsakka leivonnainen. Taikinaan tulee kananmunia, sokeria, suolaa, vehnäjauhoja ja maitoa. Taikinaan voi raastaa myös sitruunaa. Tippaleipä saa hauskan muodon, kun taikina lisätään ohuena nauhana kuumaan öljyyn. Pinnalle voi ripotella tomusokeria.
Tippaleipä tuli Saksasta Ruotsin kautta Suomeen. Tippaleipä on vanha leivonnainen, sillä sitä on syöty jo keskiajalla.
Perunasalaatti ja nakit
Vappuna moni syö perunasalaattia ja nakkeja. Perunasalaatti on helppo tehdä itse, mutta sitä voi ostaa myös kaupasta.
Traditio on melko uusi: perunasalaattia ja nakkeja alettiin mainostaa vappuruokana vasta 1960-luvulla.
Perunasalaatti ja nakit on helppo ruoka. Vappuna on tärkeää rento yhdessäolo, ei kokkaaminen keittiössä.
Helppo perunasalaatti neljälle
- 5 keitettyä perunaa
- 1 punasipuli
- 1 maustekurkku
- 1 pieni omena
- 2 rkl (ruokalusikallista) kapriksia
Kastike:
- 1prk (purkki) kermaviiliä (200g)
- 1rkl sitruunanmehua
- 1–2 rkl sinappia
- suolaa
- mustapippuria
- ruohosipulia
1. Kuori ja kuutioi keitetyt, kylmät perunat. Hienonna punasipuli, kuutioi maustekurkku ja omena. Laita kaikki kulhoon.
2. Tee kastike: sekoita kermaviiliin sitruunanmehu, sinappi, sokeri, suola, mustapippuri ja ruohosipuli. Kaada kastike salaatin joukkoon.
3. Anna maustua jääkaapissa ennen syömistä.
Sima
Sima on suosittu juoma vappuna. Simaan tulee vettä, sitruunaa, sokeria, hiivaa ja rusinoita. Simaa on helppo tehdä kotona, mutta sitä voi ostaa myös kaupasta.
Sima on vanha juoma. Sima mainitaan jo Kalevalassa, mutta ennen sima tarkoitti hunajaviiniä. Simaa oli tapana juoda ympäri vuoden ja siinä oli paljon alkoholia.
1700-luvulla alkoholin määrä simassa väheni ja 1800-luvulla simaa alettiin tehdä sokerista.
Nykyään sima tehdään sokerista ja siinä ei ole alkoholia tai alkoholia on vain vähän. Simasta tuli tavallinen vappujuoma Suomessa 1900-luvulla.
Sima
- 4 l vettä
- 250 g sokeria
- 250 g fariinisokeria
- 1–2 sitruunan mehu
- herneen kokoinen pala tuorehiivaa
- rusinoita ja sokeria
1. Kiehauta 2 litraa vettä kattilassa. Nosta kattila pois levyltä. Sekoita sokerit veteen.
2. Lisää sitruunamehu ja 2 litraa vettä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (noin 37°C).
3. Liuota hiiva joukkoon. Anna siman olla huoneenlämmässä 24 tuntia.
4. Pullota sima. Lisää pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Jääkaapissa sima valmistuu viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä. Paine kasvaa pullossa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
Kuohuviini ja samppanja
Monen aikuisen vappuun kuuluu kuohuviini ja samppanja. Samppanja-nimeä käytetään kuohuviinistä, joka tulee Ranskan Champagnen maakunnasta.
Vappuviikolla ihmiset ostavat kuohuviiniä 393 000 litraa, kun normaalisti sitä myydään 67 000 litraa viikossa. Myös samppanjaa ostetaan neljä kertaa tavallista enemmän.
Sima- tai kuohuviinilasi kädessä sopii nostaa malja vapulle. Siis kippis, skool ja hölkynkölkyn!