Työn päivä
1.5. on työn päivä Suomessa ja maailmalla.
Suomessa työn päivä on virallinen liputuspäivä. Monilla ihmisillä on silloin vapaapäivä.
Työn päivän traditioita ovat marssit ja poliittiset puheet. Niiden avulla halutaan puolustaa ja parantaa työläisten asemaa. Juhlaan kuuluu myös musiikkia ja muuta kulttuuriohjelmaa.
Työn päivän historia
Työväenliike vahvistui Euroopassa ja Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla. Chicagon Haymarketissa toukokuussa 1886 työväki kokoontui osoittamaan mieltään. Työläiset vaativat 8-tuntista työpäivää. Poliisi kuitenkin lopetti mielenosoitukset väkivaltaisesti.
Tapahtumien jälkeen sosialistien toinen internationaali päätti Pariisissa 1889, että vappua aletaan viettää kansainvälisenä työläisten mielenosoitus- ja juhlapäivänä.
1900-luvun alussa myös Suomessa alettiin järjestää vappumarsseja. Suomessa sosialidemokraatit ja kommunistit ovat marssineet välillä yhdessä ja välillä erikseen.
Vappu on vuodesta 1979 lähtien ollut virallisesti suomalaisen työn päivä.
Nykyään monet eri puolueet pitävät vappuna puheita useissa kaupungeissa.
Tutustuin Helsingin työväenyhdistyksen naisiin, joihin liityin. Ensimmäinen vappumarssi oli minulle valtava kokemus. Ensimmäistä kertaa elämässäni tiesin paikkani. Olin työläinen, kuuluin työväenluokkaan ja se oli ihan arvokas paikka yhteiskunnassa.
Helsinki 2007
Perillä oli tietysti ensimmäisenä se marssi. Isä huolehti meidät lasten rivistöön ensin ja sitten hän oli järjestämässä muita. Kulkueessa hän oli usein airut punaisessa nauhassaan tai oman osaston lipun kantaja. Kyllä minä muistan, että silloin olin isästä ylpeä. Ja itsestäkin oli juhlavan tuntuista marssia torvisoiton kaikuessa. Silloin oli kulkueessa paljon väkeä.
Pohjois-Savo 2007