Kalevala – Sanasto
#metoo
#metoo-kampanja on seksuaalista ahdistelua vastustava kampanja. Se sai alkunsa vuonna 2017 Yhdysvalloissa näyttelijä Alyssa Milanon twiitistä, jossa hän kehotti ihmisiä jakamaan kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä.
A. Ahlqvist
August Engelbrekt Ahlqvist (myös Oksanen) (1826−1889), suomen kielen ja kirjallisuuden professori, yliopiston rehtori, runoilija. Lönnrotin seuraaja suomen kielen ja kirjallisuuden professorin virassa. Ahlqvist teki runonkeruumatkoja eri puolilla Karjalaa 1840-luvulla.
Akseli Gallen-Kallela
Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) on Suomen merkittävimpiä taidemaalareita, jonka Kalevala-kuvitukset (mm. Aino-triptyykki, Sammon taonta, Lemminkäisen äiti) ovat usein tunnetuimpia kuin itse Kalevala.
Aleksis Kivi
Aleksis Kivi (1834−1872) oli ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija. Hänen romaaninsa Seitsemän veljestä (1870) on ensimmäisiä suomenkielellä kirjoitettuja romaaneja.
Alkusointu
eli allitteraatio on kalevalamitalle tyypillinen muistin keino. Alkusointu tarkoittaa sitä, että sanan alkutavut ovat äänteellisesti lähellä toisiaan.
Alphonse de Lamartine
Alphonse de Lamartine (1790–1869), ranskalainen kirjailija, runoilija ja liberaali poliitikko. Keskeinen toimija vuoden 1848 vallankumouksessa ja sitä seuranneessa Ranskan toisessa tasavallassa. Ajoi läpi muun muassa orjuuden ja kuolemantuomion kiellot.
Antroposofia
maailmankatsomuksellinen suuntaus, jonka perusti aiemmin teosofisessa liikkeessä vaikuttanut Rudolf Steiner.
Arhippa Perttunen
Arhippa Perttunen (1769−1841), vuokkiniemeläinen runolaulaja, jonka Lönnrot tapasi viidennellä keruumatkallaan 1834. Perttusen runotekstit vaikuttivat merkittävästi Kalevalan valmistumiseen. Arhippa Perttusta on pidetty runolaulajan arkkityyppinä, joka on innoittanut erilaisiin taiteellisiin ja tieteellisiin tulkintoihin.
Auktoriteetti
tietojensa, asemansa tai persoonansa vuoksi kunnioitettu ja arvostettu henkilö.
Benjamin Disraeli
Benjamin Disraeli (1804–1881), englantilainen konservatiivipoliitikko ja kirjailija. Toimi kaksi kertaa Yhdistyneiden kuningaskuntien pääministerinä. Ainoa juutalaissyntyinen henkilö tässä tehtävässä.
C. A. Gottlund
Carl Axel Gottlund (1796−1875), suomen kielen lehtori, kirjailija, kansanrunouden kerääjä ja julkaisija. Gottlundin Pieniä runoja Suomen poijille ratoxi (1818, 1821) oli ensimmäinen suomalainen kansanrunokokoelma. Gottlund oli Lönnrotin Kalevalan ankara kritisoija.
C. Ganander
Christfried Ganander (1741−1790), rantsilan kappalainen, sanakirjan tekijä, kansankulttuurin tallentaja. Lönnrot piti Gananderin teosta Mythologia Fennica (1789) merkittävänä suomalaisen kansanuskon hakuteoksena. Ganander toimitti myös suomalais-ruotsalais-latinalaisen sanakirjan Nytt Finskt Lexicon (1787), joka julkaistiin 1997.
C. N. Keckman
Carl Niklas Keckman (1793−1838), suomen kielen lehtori, toimittaja. Keckmanin luona pidettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran perustamiskokous, ja Keckman toimi seuran esimiehenä 1831 ja sihteerinä 1831–1838. Keckman antoi Lönnrotille apua suomen kieltä ja sen ortografiaa sekä Kalevalan kokoonpanoa koskevissa asiosisa. Keckman hoiti myös Lönnrotin kirjalähetyksiä, raha-asioita ja oikovedoksia Kajaaniin.
Charlotta Europaeus
Charlotta Europaeus (1794−1858) oli Savitaipaleella syntynyt kansanrunouden ja -tapojen kerääjä ja opettaja, joka toimi Pietarissa lasten opettajana. Charlotta Europaeus oli runonkerääjä D. E. D. Europaeuksen sisarpuoli.
D. E. D. Europaeus
David Emmanuel Daniel Europaeus (1820−1884), runonkerääjä, kielitieteilijä ja lehtimies. Vuonna 1845 Lönnrot otti Europaeuksen avustamaan sanakirjatyötään. Myöhemmin Europaeuksen runonkeruut kartuttivat merkittävästi Kalevalan uutta laitosta (1849).
Edda
Edda-runoelma on 1200-luvulla koottu skandinaavisten muinaistarujen kokoelma.
Eettinen tendenssi
pyrkimys moraalisuuteen.
Esipuhe
johdanto, alkusanat.
Esoteerinen
sisäpiirille tarkoitettu.
Eva Agatha Törngren
Eva Agatha Törngren (1782−1849), kartanonrouva, Johan Agapetus Törngrenin puoliso. Tuki Lönnrotia hänen kansanrunoustyössään.
F. A. Wolf
Friedrich August Wolf (1759–1824) oli saksalainen antiikin- ja kielentutkija. Hän on kuuluisin teoriasta, jonka mukaan antiikin kuuluisat eepokset Ilias ja Odysseia, eivät ole vain Homeroksen tai kenenkään yhden henkilön teoksia. Sen sijaan ne ovat syntyneet ensin useina erillisinä suullisina lauluina ja myöhemmin saaneet kirjallisen muodon runsaan toimitustyön tuloksena.
F. Collan
Fabian Collan (1817−1851) oli historiantutkija, toimittaja ja kirjailija. Toimi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sihteerinä 1841−1844. Collan innostui Kalevalan ansiosta tutkimaan suomalaista mytologiaa ja Kantelettaren ilmestyttyä hän piti ihailevan esitelmän lyyrisestä runoudesta Savo-karjalaisessa osakunnassa.
Fredrik Cygnaeus
Fredrik Cygnaeus (1807−1881) oli kirjailija, kriitikko ja estetiikan ja nykyiskansain kirjallisuuden professori Helsingin yliopistossa. Hän oli keskeinen hahmo 1800-luvun kansallisessa herätyksessä.
Genre
tarkoittaa tekstilajia, joka ohjaa meitä ymmärtämään ja tulkitsemaan erilaisia tekstejä ja tilanteita. Kirjallisuudentutkimuksessa genre viittaa kaunokirjallisen teoksen luokkaan, esimerkiksi novelliin, romaaniin, runouteen. Folkloristiikassa genren avulla jaotellaan eri perinnelajeja, joita ovat esimerkiksi satu, tarina, sananlasku, kansanruno ja itkuvirsi.
Grimmin veljekset
Jacob Grimm (1785−1863), saksalainen filologi ja mytologi, joka kirjoitti veljensä Wilhelm Grimmin (1786−1859) kanssa Grimmin sadut. Grimmin esitelmä ”Suomalaisesta eepoksesta” vuonna 1845 Berliinin tiedeakatemiassa osoitti Kalevalan kansainväliset yhteydet. Esitelmä painettiin ja julkaistiin ruotsiksi.
H. G. Porthan
Henrik Gabriel Porthan (1739−1804), historiantutkija, kaunopuheisuuden professori.
Helsingfors Morgonblad
Helsingfors Morgonblad ilmestyi vuosina 1832–1855. J. L. Runeberg oli lehden ensimmäinen päätoimittaja. Lehti tunnettiin puhekielellä nimellä Morgonbladet, ja se ilmestyi sillä nimellä vuosina 1845–1855. Myöhemmin perustettiin uusi Morgonbladet-niminen lehti, jota julkaistiin Helsingissä vuosina 1871–1884.
Henrik Cajander
Henrik Cajander (1804−1848) oli suomalainen piirilääkäri.
Homeeriset eepokset
viittaavat Homeros-nimiseen runoilijaan, joka todennäköisesti on Ilias- ja Odysseia -eeposten tekijä. Nykyisin vallitsevan käsityksen mukaan vain toinen eepoksista – luultavammin Ilias – voi olla Homeroksen työtä, koska niiden kirjoittamisen välillä on täytynyt kulua satakunta vuotta.
I. K. Inha
I. K. [Into Kondrad] Inha 1865–1930 oli suomalainen valokuvaaja, kirjailija ja toimittaja, joka ihaili syvästi Elias Lönnrotin Kalevalaa.
Ilias ja Odysseia
Ilias ja Odysseia ovat Kreikan kirjallisuuden merkittävimmät eepokset. Niiden on arveltu syntyneen noin 800 ja 700 eaa.
J. A. Törngren
Johan Agapetus Törngren (1772−1859), professori, lääkintöylihallituksen pääjohtaja, arkkiatri. Lönnrot toimi Törngrenin perheen kotiopettajana Laukon kartanossa 1820-luvulla. Lönnrotilla oli perheeseen tiivis suhde koko elämänsä ajan, ja hän oli kirjeenvaihdossa Törngrenin vaimon, Eva Agata Törngrenin kanssa.
J. F. Cajan
Johan Fredrik Cajan (1815−1877), pappi, historioitsija ja runonkerääjä. Lönnrot ja Cajan lähtivät yhdessä runonkeruumatkalle syyskuussa 1836. Cajan lähti paluumatkalle Uhtualta marraskuun lopussa, mutta Lönnrot jatkoi matkaansa toukokuuhun 1837 asti.
J. G. Herder
Johann Gottfried Herder (1744−1803) vaikutti voimakkaasti Saksan ja muiden Itämeren maiden kulttuuriin sekä omana aikanaan että 1800-luvun alkupuolella. Herder katsoi, että väylä kansan kulttuurin löytyy kansan käyttämästä kielestä ja kansanlauluista. Hänen ajatuksiaan on näkyvissä myös Lönnrotin Kantelettaren esipuheessa.
J. L. Runeberg
Johan Ludvig Runeberg (1804−1877) on Suomen kansallisrunoilija, opettaja, toimittaja ja professori. Runeberg osasi heikosti suomea ja kirjoittikin koko kirjallisen tuotantonsa ruotsiksi. Runeberg kirjautui Turun yliopistoon opiskelijaksi samana vuonna 1822 Elias Lönnrotin kanssa.
J. V. Snellman
Johan (Juhana) Vilhelm Snellman (1806–1881) oli suomalainen filosofi, kirjailija, sanomalehtimies ja valtiomies. Hän vaikutti merkittävästi suomen kielen asemaan ja häntä pidetään Suomen kansallisfilosofina ja yhtenä tärkeimmistä kansallisista herättäjistä.
Juhana Kainulainen
Juhana Kainulainen (1788−1847), kesälahtelainen runolaulaja ja tietäjä. Lönnrot tapasi Kainulaisen ensimmäisellä keruumatkallaan 1828 kuvaten myöhemmin vain Arhippa Perttusen olleen yhtä vaikuttava laulajamestari kuin Kainulainen.
Julkaisuprosessi
toistuvien toimenpiteiden sarja, joka tuottaa valmiin julkaisun.
Kalevalamitta
sisältää tavallisesti neljä kaksitavuista runojalkaa, joissa paino on parittomilla tavuilla. Mittaa kutsutaan myös nelipolviseksi trokeeksi ja se auttoi runolaulajia muistamaan pitkiä runoja ulkoa. Mitan lisäksi muistia tukivat (parallelismi) toisto ja alkusointu (allitteraatio).
Kantele-vihkot
Kantele-vihkot (1829−1831) sisältävät yhteensä viisi vihkoa kansanrunoutta, joista neljä on julkaistu ja yksi jäi käsikirjoitukseksi. Lönnrotin ensimmäinen kansanrunojulkaisu, jonka esikuvana oli Z. Topelius vanhemman Suomen kansan wanhoja runoja, ynnä myös nykyisempiä lauluja (1822–1831).
Karelianismi
tarkoittaa eri alojen tutkijoiden ja taiteilijoiden kansallisromanttista Karjala-harrastusta, joka kukoisti erityisesti 1890-luvulla. Tavoitteena oli pyrkiä löytämään Karjalasta ja Kalevalasta suomalaisen kulttuurin alkujuuret.
Kerto
eli parallelismi on kalevalamitalle tyypillinen keino muistaa pitkiä runoja. Toistossa sama asia sanotaan vähintään kaksi kertaa eri sanoin.
Kolera
tarttuva suolistotauti, jonka aiheuttaa yleensä ulosteen saastuttama juomavesi tai ruoka.
Kulttuurinen omiminen
tai lainaaminen tarkoittaa toisen kulttuurien elementtien käyttämistä, joka voi toisinaan johtaa toisen kulttuurin tapojen, uskomusten ja perinteiden väärinkäyttöön. Toisaalta kulttuurinen omimisen katsotaan olevan myös osa kulttuurien moninaisuutta ja sananvapautta.
Lemmennosto
loitsuja, joiden avulla pyrittiin vaikuttamaan rakkauteen ja rakastumiseen. Lemmennostatusloitsujen tarkoituksena oli lisätä eli kohottaa lempeä eli rakkautta.
Loitsut
lausuttuja tai laulettuja sanoja, joilla haluttiin vaikuttaa tapahtumien kulkuun tai aikaansaada jotain tapahtumaan yliluonnollisesti.
Louis Léouzon Le Duc
Louis Léouzon Le Duc (1815–1889), ranskalainen toimittaja, kirjailija ja diplomaatti. Työskenteli nuoruudessaan kotiopettajana Helsingissä.
M. A. Castrén
Matias Alexander Castrén (1813−1852), siperialaisten kansojen parissa työskennellyt kielitieteilijä ja tutkimusmatkailija. Castrén ja Lönnrot tekivät yhteisen kielitieteellisen keruumatkan 1841−1842. Castrén julkaisi Kalevalan ruotsinnoksen vuonna 1841. Lönnrot hyödynsi Kalevalassa Castrénin keräämää vienankarjalaista loitsuaineistoa.
Mateli Kuivalatar
Mateli Kuivalatar (Magdaleena Ikonen, o.s. Kuivalainen) (1771–1846), ilomantsilainen runolaulaja. Lönnrot tapasi Kuivalattaren keruumatkallaan vuonna 1838 kuvaten tätä ”oikiaksi runonlaulajaksi”. Lönnrot nosti Kuivalattaren esiin myös Kantelettaren esipuheessa.
Matrikkeli
esimerkiksi oppilaitoksen henkilötietohakemisto eli luettelo oppilaista.
Mehiläinen
Mehiläinen, ensimmäinen suomenkielinen aikakauslehti, joka ilmestyi vuosina 1836−1837 ja 1839−1840. Lönnrot oli lehden toimittaja.
Musta murhe
Lönnrot selittää säettä Mustin muita neitosia näin:
Kuin imeine tulloo hankalaksi, vanhem̄aksi.
Nationalismi
Ei ole yhtenäistä määritelmää sille, mitä nationalismi on. Usein ollaan kuitenkin yhtä mieltä siitä, että nationalismi tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan etnisen, kulttuurisen tai biologisen kansakunnan pitäisi olla yhteiskunnan ja poliittisen valtion tärkein muodostaja. Tavallisesti nationanistilinen ajattelu myös tarkoittaa, että kansakunnan ajatellaan olevan luonnollinen yksikkö. Tieteellinen tutkimus on kuitenkin argumentoinut, että yhteisönä kansakunta on ihmisestä lähtöisten poliittisen, historiallisten ja kulttuuristen rakenteiden tuottama.
Ontrei Malinen
Ontrei Malinen (1777−1855) oli vienankarjalainen runolaulaja. Lönnrot tallensi Maliselta pitkiä kertovaisia runoja ja 366 säettä sisältävän sampo-aiheisen runoeepoksen.
Otto Manninen
Otto Manninen (1872–1950) oli suomalainen runoilija ja suomentaja. Eino Leinon ohella hän oli 1900-luvun alun suomalaisen runouden uranuurtaja.
Pedagogio
koulu, erityisesti alkeiskoulu.
Peninkulma
vanha, suomalainen pituusyksikkö, joka vastaa noin 10 kilometrin matkaa.
Plagiaatti
on toisen henkilön tuotannon käyttöä ilman alkuperäisen lähteen asianmukaista ilmoittamista. Esimerkiksi julkaisee jonkun toisen henkilön kirjoittaman kirjan omissa nimissä.
Prototyyppi
alkuperäinen, ensimmäinen versio jostakin.
R. von Becker
Reinhold von Becker (1788−1858), suomen kielen kehittäjä, professori. Laati suomen kieliopin ja toimi Turun Wiikko-Sanomien toimittajana. Kirjoitti runonkeruumatkan pohjalta artikkelin Väinämöisestä (1820), jonka tulkitsi historialliseksi sankariksi. Lönnrotin opettaja ja innoittaja.
Rahvaanruno
eli rahvaanlaulu on yleensä kalevalamittaa käyttävä, paikallisiin ja ajankohtaisiin asioihin ja ihmisiin liittyvä runo. Usein kuitenkin rahvaanlauluissa yhdistyvät kalevalamitta ja uudempi, loppusointua suosiva riimillinen laulu. Rahvaanlauluja ei löydy Kalevalasta tai Kantelettaresta.
Rahvas
säätyjen (aatelisto, papisto, porvaristo ja talonpojat) ulkopuolinen väestönosa. Viittaa yleisesti tavalliseen, usein syrjäkylillä elävään kansanosaan.
Riimillinen laulu
loppusointua hyödyntävä laulu (tunnetaan myös nimellä rekilaulu, uudempi laulu), joka oli erityisesti nuorten suosiossa. Runojen aiheet liittyivät rakkauteen, kaipaukseen ja rakkauden tuomiin pettymyksiin. Riimillinen laulu yleistyi 1800-luvun loppupuolella syrjäyttäen kalevalamittaisen kansanrunon.
Romaani
laajahko, pääosin suorasanainen kaunokirjallinen teos. Ensimmäinen suomalainen romaani ilmestyi vuonna 1840. Fredrika Wilhelmina Carstensin Murgrönan [Muratti, 2007] käsitteli rakastumista, rakkauden esteiden voittamista ja päätymistä avioliittoon. Ennen tätä Suomessa luettu romaanikirjallisuus oli käännöskirjallisuutta.
Romantiikka
taiteellinen ja tieteellinen suuntaus Euroopassa, joka vaikutti 1700-luvun lopulta 1800-luvun puoliväliin. Romantiikka painotti tunteita ja mielikuvitusta sekä korosti luonnon merkitystä ajattelulle ja luomistyölle. Se kiinnostui mm. historiasta, myyteistä ja kansankulttuurista, mutta myös kirjallisuusteoriasta, psykologiasta ja luonnontieteistä.
Rupla
Venäjän keisarikunnan, jonka osa Suomen suuriruhtinaskunta oli 1809–1917, rahayksikkö.
Räätäli
käsityöläinen, joka tekee ammatikseen vaatteita, vaatturi.
Sakari Topelius
Sakari, Zacharias, Topelius nuorempi (1818−1899), kirjailija, toimittaja, historian professori. Tunnetaan myös ”satusetänä”, sillä kirjoitti opettavaisia ja suosittuja lastensatuja. Topeliuksen tunnetuimpia teoksia ovat aluksi jatkokertomuksena Helsingfors Tidningarissa ilmestynyt Välskärin kertomuksia ja Maamme kirja (1875).
Salaoppi
tiukasti salassa pidettävä opetus, jota saavat vain valitut, sisäpiiriin kuuluvat.
Sammatti
Kunta Suomessa
Sananlasku
usein lyhyt elämänohje tai mietelause, joka leviää suullisesti.
Simon Wilhelm Appelgren
Simon Wilhelm Appelgren (1786−1854), rovasti, opettaja ja sanomalehtimies. Appelgren toimi Oulun Wiikkosanomien toimittajana 1829−1837.
Sivistyneistö
sivistynyt, kouluja käynyt kansanosa. Suomessa sivistyneistöllä viitataan erityisesti suomenmieliseen (ei välttämättä suomenkieliseen) joukkoon koulutettua väkeä, jota ajoi eteenpäin pyrkimys kohottaa suomen kielen ja kulttuurin asemaa.
SKVR
Suomen Kansan Vanhoissa Runoissa (SKVR) on julkaistu lähes kaikki arkistoihin tallennettu ja kirjallisista lähteistä löydetty kalevalainen runous. Painettu kirjasarja ilmestyi vuosina 1908–1948, 1997. Nykyään SKVR on saatavilla myös verkkojulkaisuna www.skvr.fi.
Spiritismi
ajatussuunta, jossa ajatellaan, että ihmisen henki jää eloon ruumiin kuollessa ja voi kommunikoida elävien ihmisten kanssa.
Teini
Lönnrotin aikana noin 16–22-vuotiaiden opiskelijoiden nimitys.
Teosofia
nykyisin ennen muuta H. P. Blavatskyn opetuksiin perustuva uskonnollis-mystinen ajatussuunta.
Turun katedraalikoulu
kirkon ylläpitämä Turun tuomiokirkkokoulu.
Vaassila Kieleväinen
Vaassila Kieleväinen (n. 1755−n. 1840) oli vienankarjalainen runolaulaja ja tietäjä. Lönnrot tallensi häneltä Väinämöisrunon, jonka innoittamana alkoi kehittämään eeposta Väinämöisen ympärille.
Vertauskuva
esine, merkki tai muu sellainen, joka toimii jonkin käsitteellisemmän asian ilmentymänä, esimerkiksi rakkauden vertauskuvana esitetään usein sydän.
Victor Hugo
Victor Hugo (1802–1885), ranskalainen kirjailija ja runoilija. Ranskalaisen romantiikan maineikkain edustuja. Kuuluisin romaaneista Kurjat (1862) ja Pariisin Notre-Dame (1831, tunnetaan myös nimellä Notre Damen kellonsoittaja).
Viljo Tarkiainen
Viljo Tarkiainen (1879−1951) oli suomalainen kirjallisuudentutkija, kriitikko ja professori.
Virsta
vanha Venäjän keisarikunnassa ja Suomessa käytetty pituusmitta, joka vastasi runsasta kilometriä.
Väinö Kaukonen
Väinö Kaukonen (1911 – 1990) oli kirjallisuudentutkija, joka teki elämäntyönsä Kalevalan parissa. Hän laati laajat tutkimukset Kalevalan ja Kantelettaren säeaineksista ja selvitti, mikä oli Lönnrotin omaa kädenjälkeä, mikä kansanomaista aineistoa.
Z. Topelius vanhempi
Zacharias Topelius vanhempi (1781−1831), lääkäri, kansanrunoudentutkija. Julkaisi ennen Lönnrotia kansanrunokokoelman Suomen Kansan Vanhoja Runoja ynnä myös Nykyisempiä Lauluja 1822–1831. Topeliuksen innoittamana Lönnrot lähti keräämään runoja Vienan Karjalasta.
Åbo Underrättelser
Ilmestyi ensimmäisen kerran 1824. Suomen vanhin edelleen ilmestyvä sanomalehti.