Stalinin vainot ‒ Sanasto
#metoo
#metoo-kampanja on seksuaalista ahdistelua vastustava kampanja. Se sai alkunsa vuonna 2017 Yhdysvalloissa näyttelijä Alyssa Milanon twiitistä, jossa hän kehotti ihmisiä jakamaan kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä.
A. Ahlqvist
August Engelbrekt Ahlqvist (myös Oksanen) (1826‒1889), suomen kielen ja kirjallisuuden professori, yliopiston rehtori, runoilija. Lönnrotin seuraaja suomen kielen ja kirjallisuuden professorin virassa. Ahlqvist teki runonkeruumatkoja eri puolilla Karjalaa 1840-luvulla.
Åbo Underrättelser
Ilmestyi ensimmäisen kerran 1824. Suomen vanhin edelleen ilmestyvä sanomalehti.
Akseli Gallen-Kallela
Akseli Gallen-Kallela (1865‒1931) on Suomen merkittävimpiä taidemaalareita, jonka Kalevala-kuvitukset (mm. Aino-triptyykki, Sammon taonta, Lemminkäisen äiti) ovat usein tunnetuimpia kuin itse Kalevala.
Aleksis Kivi
Aleksis Kivi oli ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija. Hänen romaaninsa Seitsemän veljestä on ensimmäisiä suomenkielellä kirjoitettuja romaaneja.
Alkusointu
eli allitteraatio on kalevalamitalle tyypillinen muistin keino. Alkusointu tarkoittaa sitä, että sanan alkutavut ovat äänteellisesti lähellä toisiaan.
Alphonso de Lamartine
Alphonse de Lamartine (1790‒1869), ranskalainen kirjailija, runoilija ja liberaali poliitikko. Keskeinen toimija vuoden 1848 vallankumouksessa ja sitä seuranneessa Ranskan toisessa tasavallassa. Ajoi läpi muun muassa orjuuden ja kuolemantuomion kiellot.
Antroposofia
maailmankatsomuksellinen suuntaus, jonka perusti aiemmin teosofisessa liikkeessä vaikuttanut Rudolf Steiner.
Arhippa Perttunen
Arhippa Perttunen (1769‒1841), vuokkiniemeläinen runolaulaja, jonka Lönnrot tapasi viidennellä keruumatkallaan 1834. Perttusen runotekstit vaikuttivat merkittävästi Kalevalan valmistumiseen. Arhippa Perttusta on pidetty runolaulajan arkkityyppinä, joka on innoittanut erilaisiin taiteellisiin ja tieteellisiin tulkintoihin.
Auktoriteetti
tietojensa, asemansa tai persoonansa vuoksi kunnioitettu ja arvostettu henkilö.
Benjamin Disraeli
Benjamin Disraeli (1804‒1881), englantilainen konservatiivipoliitikko ja kirjailija. Toimi kaksi kertaa Yhdistyneiden kuningaskuntien pääministerinä. Ainoa juutalaissyntyinen henkilö tässä tehtävässä.
Bolševikit
Kommunismin leniniläisen haaran kannattaja Venäjällä ja Neuvostoliitossa 1900-luvun alussa.
C. A. Gottlund
Carl Axel Gottlund (1796‒1875), suomen kielen lehtori, kirjailija, kansanrunouden kerääjä ja julkaisija. Gottlundin Pieniä runoja Suomen poijille ratoxi (1818, 1821) oli ensimmäinen suomalainen kansanrunokokoelma. Gottlund oli Lönnrotin Kalevalan ankara kritisoija.
C. Ganander
Christfried Ganander (1741‒1790), rantsilan kappalainen, sanakirjan tekijä, kansankulttuurin tallentaja. Lönnrot piti Gananderin teosta Mythologia Fennica (1789) merkittävänä suomalaisen kansanuskon hakuteoksena. Ganander toimitti myös suomalais-ruotsalais-latinalaisen sanakirjan Nytt Finskt Lexicon (1787), joka julkaistiin 1997.
C. N. Keckman
Carl Niklas Keckman (1793‒1838), suomen kielen lehtori, toimittaja. Keckmanin luona pidettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran perustamiskokous, ja Keckman toimi seuran esimiehenä 1831 ja sihteerinä 1831‒1838. Keckman antoi Lönnrotille apua suomen kieltä ja sen ortografiaa sekä Kalevalan kokoonpanoa koskevissa asiosisa. Keckman hoiti myös Lönnrotin kirjalähetyksiä, raha-asioita ja oikovedoksia Kajaaniin.
Charlotta Europaeus
Charlotta Europaeus (1794‒1858) oli Savitaipaleella syntynyt kansanrunouden ja -tapojen kerääjä ja opettaja, joka toimi Pietarissa lasten opettajana. Charlotta Europaeus oli runonkerääjä D. E. D. Europaeuksen sisarpuoli.
D. E. D. Europaeus
David Emmanuel Daniel Europaeus (1820‒1884), runonkerääjä, kielitieteilijä ja lehtimies. Vuonna 1845 Lönnrot otti Europaeuksen avustamaan sanakirjatyötään. Myöhemmin Europaeuksen runonkeruut kartuttivat merkittävästi Kalevalan uutta laitosta (1849).
Edda
Edda-runoelma on 1200-luvulla koottu skandinaavisten muinaistarujen kokoelma.
Eettinen tendenssi
pyrkimys moraalisuuteen.
EK-Valpo
Etsivä keskuspoliisi (EK) oli Suomessa vuosina 1919‒1938 toiminut valtiollinen poliisi. Etsivän keskuspoliisin seuraajana toimi vuosina 1938‒1945 Valtiollinen poliisi (Valpo). EK:n ja Valpon toiminta kohdistui vuoteen 1945 asti pääasiassa poliittiseen vasemmistoon, kommunistipuolueeseen, ammattiyhdistysliikkeeseen sekä työväenjärjestöihin mutta myös Venäjältä Suomeen tulleisiin emigrantteihin. Toiminta ulottui samalla Neuvostoliiton tarkkailuun ja vakoilun torjuntaan.
Erikoissiirtola
Erikoissiirtola (ven. spetsposelenie) viittaa karkotuspaikkaan, jonne hallinnollisella päätöksellä eli ilman tuomiota pakkosiirrettiin kansallisuuden tai etnisyyden perusteella kokonainen väestöryhmä tai kokonaisia väestöryhmiä. Erikoissiirtolat sijaitsivat tyypillisesti kaukana merkittävistä asutuskeskuksista ja ”erikoissiirtolaiset” (ven. spetsposelentsy) eivät saaneet valita työtään tai asuinpaikkaansa itse vaan olivat turvallisuusviranomaisten valvonnan alaisia.
Esipuhe
johdanto, alkusanat.
Esoteerinen
sisäpiirille tarkoitettu.
Eva Agatha Törngren
Eva Agatha Törngren (1782‒1849), kartanonrouva, Johan Agapetus Törngrenin puoliso. Tuki Lönnrotia hänen kansanrunoustyössään.
F. A. Wolf
Friedrich August Wolf (1759‒1824) oli saksalainen antiikin- ja kielentutkija. Hän on kuuluisin teoriasta, jonka mukaan antiikin kuuluisat eepokset Ilias ja Odysseia, eivät ole vain Homeroksen tai kenenkään yhden henkilön teoksia. Sen sijaan ne ovat syntyneet ensin useina erillisinä suullisina lauluina ja myöhemmin saaneet kirjallisen muodon runsaan toimitustyön tuloksena.
F. Collan
Fabian Collan (1817‒1851) oli historiantutkija, toimittaja ja kirjailija. Toimi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sihteerinä 1841‒1844. Collan innostui Kalevalan ansiosta tutkimaan suomalaista mytologiaa ja Kantelettaren ilmestyttyä hän piti ihailevan esitelmän lyyrisestä runoudesta Savo-karjalaisessa osakunnassa.
F. J. Rabbe
Frans Johan Rabbe (1801‒1879), lääkäri, lääkintöylihallituksen kamreeri, kamarineuvos. Lönnrotin läheinen ystävä ja tukija hoiti Keckmanin kuoleman (1838) jälkeen Lönnrotin asioita Helsingistä käsin.
Fabian Collan
Fabian Collan oli Lönnrotin ystävä. Lönnrotin kirjeet Collanille valaisevat erityisesti Uuden Kalevalan (1849) valmistumista.
Fredrik Cynaeus
Fredrik Cygnaeus (1807‒1881) oli kirjailija, kriitikko ja estetiikan ja nykyiskansain kirjallisuuden professori Helsingin yliopistossa. Hän oli keskeinen hahmo 1800-luvun kansallisessa herätyksessä.
Genre
tarkoittaa tekstilajia, joka ohjaa meitä ymmärtämään ja tulkitsemaan erilaisia tekstejä ja tilanteita. Kirjallisuudentutkimuksessa genre viittaa kaunokirjallisen teoksen luokkaan, esimerkiksi novelliin, romaaniin, runouteen. Folkloristiikassa genren avulla jaotellaan eri perinnelajeja, joita ovat esimerkiksi satu, tarina, sananlasku, kansanruno ja itkuvirsi.
Glasnost (suom. avoimuus)
Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatšovin 1980-luvulla toimeenpanema uudistuspolitiikka, joka salli sananvapauden ja mahdollisti avoimen sekä kriittisen yhteiskunnallisen keskustelun aiemmin kielletyistä aiheista.
Grimmin veljekset
Jacob Grimm (1785‒1863), saksalainen filologi ja mytologi, joka kirjoitti veljensä Wilhelm Grimmin (1786‒1859) kanssa Grimmin sadut. Grimmin esitelmä ”Suomalaisesta eepoksesta” vuonna 1845 Berliinin tiedeakatemiassa osoitti Kalevalan kansainväliset yhteydet. Esitelmä painettiin ja julkaistiin ruotsiksi.
GULAG
Lyhenne venäjänkielen sanoista Glavnoje upravlenie lagerei eli leirien päähallinto, joka viittaa leirijärjestelmän hallinnosta vastanneeseen Neuvostoliiton valtiollisen poliisin osastoon. Termiä GULAG on käytetty leirihallinnon lisäksi yleisnimikkeenä viittaamaan Neuvostoliiton pakkotyöleireihin, vankiloihin, kauttakulkuleireihin ja karkotettujen siirtoloihin.
H. G. Porthan
Henrik Gabriel Porthan (1739‒1804), historiantutkija, kaunopuheisuuden professori.
Helsingfors Morgonblad
Helsingfors Morgonblad ilmestyi vuosina 1832‒1855. J. L. Runeberg oli lehden ensimmäinen päätoimittaja. Lehti tunnettiin puhekielellä nimellä Morgonbladet, ja se ilmestyi sillä nimellä vuosina 1845‒1855. Myöhemmin perustettiin uusi Morgonbladet-niminen lehti, jota julkaistiin Helsingissä vuosina 1871‒1884.
Henkilökultti
Poliittiseen johtajaan kohdistuva henkilöpalvonta.
Henrik Cajander
Henrik Cajander (1804‒1848) oli suomalainen piirilääkäri.
Homeeriset eepokset
viittaavat Homeros-nimiseen runoilijaan, joka todennäköisesti on Ilias- ja Odysseia -eeposten tekijä. Nykyisin vallitsevan käsityksen mukaan vain toinen eepoksista luultavammin Ilias voi olla Homeroksen työtä, koska niiden kirjoittamisen välillä on täytynyt kulua satakunta vuotta.
I. K. Inha
Into Kondrad Inha 1865‒1930 oli suomalainen valokuvaaja, kirjailija ja toimittaja, joka ihaili syvästi Elias Lönnrotin Kalevalaa.
Ilias ja Odysseia
Ilias ja Odysseia ovat Kreikan kirjallisuuden merkittävimmät eepokset. Niiden on arveltu syntyneen noin 800 ja 700 eaa.
Ilmiantaja
Henkilö, joka välittää näkemiään ja kuulemiaan tietoja eteenpäin viranomaisille. Neuvostoliitossa ja muissa totalitaristisissa valtioissa turvallisuuspalvelu värväsi kansalaisiaan ilmiantajiksi.
Insnab
Neuvostoliitossa 1930-luvun alussa ulkomaalaisia varten perustettu kauppa, lyhenne venäjänkielen sanoista Inostranets snabzheniie eli ”elintarvikkeita ulkomaalaisille”. Insnabissa ostoksia saivat tehdä ne, joilla oli siihen oikeuttava asiakaskortti.
Intelligentsia
Sivistyneistö, joka muodostaa taiteellisen, sosiaalisen tai poliittisen edelläkävijöiden joukon tai eliitin.
Iskuruus
Iskuruus (ven. udarnitšestvo) oli Neuvostoliitossa propagandistisessa tarkoituksessa käyttöön otettu sosialistisen kilvoittelun muoto, jolla tähdättiin työn tuottavuuden lisäämiseen. Suunnitelmatalouden työtavoitteet ylittäneet työläiset palkittiin iskurityöläisen (ven. udarnik) arvonimellä. Arvonimi takasi erilaisia etuuksia, muun muassa suuremmat ruoka-annokset.
J. A. Törngren
Johan Agapetus Törngren (1772‒1859), professori, lääkintöylihallituksen pääjohtaja, arkkiatri. Lönnrot toimi Törngrenin perheen kotiopettajana Laukon kartanossa 1820-luvulla. Lönnrotilla oli perheeseen tiivis suhde koko elämänsä ajan, ja hän oli kirjeenvaihdossa Törngrenin vaimon, Eva Agata Törngrenin kanssa.
J. F. Cajan
Johan Fredrik Cajan (1815‒1877), pappi, historioitsija ja runonkerääjä. Lönnrot ja Cajan lähtivät yhdessä runonkeruumatkalle syyskuussa 1836. Cajan lähti paluumatkalle Uhtualta marraskuun lopussa, mutta Lönnrot jatkoi matkaansa toukokuuhun 1837 asti.
J. G. Herder
Johann Gottfried Herder (1744‒1803) vaikutti voimakkaasti Saksan ja muiden Itämeren maiden kulttuuriin sekä omana aikanaan että 1800-luvun alkupuolella. Herder katsoi, että väylä kansan kulttuurin löytyy kansan käyttämästä kielestä ja kansanlauluista. Hänen ajatuksiaan on näkyvissä myös Lönnrotin Kantelettaren esipuheessa.
J. L. Runeberg
Johan Ludvig Runeberg (1804‒1877) on Suomen kansallisrunoilija, opettaja, toimittaja ja professori. Runeberg osasi heikosti suomea ja kirjoittikin koko kirjallisen tuotantonsa ruotsiksi. Runeberg kirjautui Turun yliopistoon opiskelijaksi samana vuonna 1822 Elias Lönnrotin kanssa.
J. V. Snellman
Johan (Juhana) Vilhelm Snellman (1806‒1881) oli suomalainen filosofi, kirjailija, sanomalehtimies ja valtiomies.Hän vaikutti merkittävästi suomen kielen asemaan ja häntä pidetään Suomen kansallisfilosofina ja yhtenä tärkeimmistä kansallisista herättäjistä.
Josif Stalin
Josif Stalin (s. 18.12.1878, k. 5.3.1953), syntymänimeltään Josif Vissarionovitš Džugašvili, oli Georgiassa syntynyt bolševikkivallankumouksellinen ja Neuvostoliiton johtaja vuosina 1924-1953. Vakiinnutti valtansa maan diktaattorina 1930-luvulla.
Juhana Kainulainen
Juhana Kainulainen (1788‒1847), kesälahtelainen runolaulaja ja tietäjä. Lönnrot tapasi Kainulaisen ensimmäisellä keruumatkallaan 1828 kuvaten myöhemmin vain Arhippa Perttusen olleen yhtä vaikuttava laulajamestari kuin Kainulainen.
Julkaisuprosessi
toistuvien toimenpiteiden sarja, joka tuottaa valmiin julkaisun.
Kalevalamitta
sisältää tavallisesti neljä kaksitavuista runojalkaa, joissa paino on parittomilla tavuilla. Mittaa kutsutaan myös nelipolviseksi trokeeksi ja se auttoi runolaulajia muistamaan pitkiä runoja ulkoa. Mitan lisäksi muistia tukivat (parallelismi) toisto ja alkusointu (allitteraatio).
Kansanvihollinen
Termi, jolla haluttiin osoittaa henkilön tai ryhmän vihamielisyys Neuvostoliittoa ja sen politiikkaa vastaan. Kansanvihollisuutta käytettiin kuolemantuomioiden, karkotusten sekä pakkotyötuomioiden perusteluna Neuvostoliitossa.
Kantele-vihkot
Kantele-vihkot (1829‒1831) sisältävät yhteensä viisi vihkoa kansanrunoutta, joista neljä on julkaistu ja yksi jäi käsikirjoitukseksi. Lönnrotin ensimmäinen kansanrunojulkaisu, jonka esikuvana oli Z. Topelius vanhemman Suomen kansan wanhoja runoja, ynnä myös nykyisempiä lauluja (1822‒1831).
Karelianismi
tarkoittaa eri alojen tutkijoiden ja taiteilijoiden kansallisromanttista Karjala-harrastusta, joka kukoisti erityisesti 1890-luvulla. Tavoitteena oli pyrkiä löytämään Karjalasta ja Kalevalasta suomalaisen kulttuurin alkujuuret.
Kerto
eli parallelismi on kalevalamitalle tyypillinen keino muistaa pitkiä runoja.Toistossa sama asia sanotaan vähintään kaksi kertaa eri sanoin.
Kolera
tarttuva suolistotauti, jonka aiheuttaa yleensä ulosteen saastuttama juomavesi tai ruoka.
Kolhoosi
Maatalouacden työosuuskunta Neuvostoliitossa. Käytännössä kolhoosit olivat yleensä maatiloja, joita yhteisö viljeli valtion valvonnassa ja joiden sadosta iso osa luovutettiin valtiolle. Kolhoosin jäsenet eivät saaneet työstään rahapalkkaa vaan korvaukseksi työstään he saivat pienen osuuden tilan tuotosta.
Kolppanan seminaari
Vuonna 1863 Inkerinmaalla Pienen Kolppanan kylään perustettu suomenkielinen opettaja- ja lukkariseminaari.
Komintern
Komintern eli kommunistinen internationaali oli vuosina 1919‒1943 toiminut, Venäjän kommunistisen puolueen aloitteesta perustettu kansainvälinen yhteistyöjärjestö. Sen tarkoituksena oli ”kansainvälisen porvariston” kukistaminen työväenluokan nimissä.
Kommunistilait
Vuonna 1930 Suomen eduskunnassa säädetyt lait, joilla pyrittiin tukahduttamaan kommunistien toiminta Suomessa. Lakien säätämisen taustalla vaikutti äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen painostus.
Kronstadin kapina
Pietarin edustalla sijaitsevan Kronstadtin laivastotukikohdan sotilaiden epäonnistunut kapina bolševikkeja vastaan vuonna 1921.
Kulakki
Perinteisesti kulakki tarkoittaa vaurasta talonpoikaa. Neuvostokaudella kulakilla alettiin kuitenkin viittaamaan keneen tahansa talonpoikaan, jota syytettiin neuvostovallan tai kollektivisoinnin vastustuksesta. Vuosina 1930‒1933 yhteensä yli kaksi miljoona kulakiksi syytettyä pidätettiin ja karkotettiin.
Kulttuurinen omiminen
tai lainaaminen tarkoittaa toisen kulttuurien elementtien käyttämistä, joka voi toisinaan johtaa toisen kulttuurin tapojen, uskomusten ja perinteiden väärinkäyttöön. Toisaalta kulttuurinen omimisen katsotaan olevan myös osa kulttuurien moninaisuutta ja sananvapautta.
Lapuan liike
Suomessa vuosina 1929‒1932 toiminut antikommunistinen ja äärioikeistolainen kansanliike, joka tavoitteli alun perin kommunismin ja sittemmin ylipäätään vasemmistolaisuuden hävittämistä Suomesta.Liikkeen aktiivit käyttivät väkivaltaisia menetelmiä tavoitteidensa saavuttamiseksi syyllistyen muunmuassa murhiin ja muilutuksiin. Lapuan liike määrättiin vuonna 1932 lakkautettavaksi laillisen yhteiskuntajärjestyksen vastaisena.
Lemmennosto
loitsuja, joiden avulla pyrittiin vaikuttamaan rakkauteen ja rakastumiseen. Lemmennostatusloitsujen tarkoituksena oli lisätä eli kohottaa lempeä eli rakkautta.
Leningradin piiritys
Leningradin piiritys oli toisen maailmansodan aikana suoritettu sotilasoperaatio, jossa Saksa piiritti Leningradia eli nykyistä Pietarin kaupunkia katkaisten maayhteydet muuhun Neuvostoliittoon. Piiritys alkoi syyskuussa 1941 ja päättyi tammikuussa 1944, minkä aikana menehtyi yli 600 000 ihmistä.
Loikkari
Käytetään usein halventavasti henkilöstä, joka vaihtaa lojaalisuutensa toiseen puolueeseen tai muuhun kilpailevaan tahoon. Neuvostoliiton suomalaissiirtolaisuuden yhteydessä termillä loikkari viitataan 1930-luvulla Suomesta Neuvostoliittoon laittomasti eli ilman matkustuslupaa lähteneisiin siirtolaisiin.
Loitsut
lausuttuja tai laulettuja sanoja, joilla haluttiin vaikuttaa tapahtumien kulkuun tai aikaansaada jotain tapahtumaan yliluonnollisesti.
Louis Léouzo Le Duc
Louis Léouzon Le Duc (1815‒1889), ranskalainen toimittaja, kirjailija ja diplomaatti. Työskenteli nuoruudessaan kotiopettajana Helsingissä.
M. A. Castrén
Matias Alexander Castrén (1813‒1852), siperialaisten kansojen parissa työskennellyt kielitieteilijä ja tutkimusmatkailija. Castrén ja Lönnrot tekivät yhteisen kielitieteellisen keruumatkan 1841‒1842. Castrén julkaisi Kalevalan ruotsinnoksen vuonna 1841. Lönnrot hyödynsi Kalevalassa Castrénin keräämää vienankarjalaista loitsuaineistoa.
Mateli Kuivalatar
Mateli Kuivalatar (Magdaleena Ikonen, o.s. Kuivalainen, 1771‒1846), ilomantsilainen runolaulaja. Lönnrot tapasi Kuivalattaren keruumatkallaan vuonna 1838 kuvaten tätä ”oikiaksi runonlaulajaksi”. Lönnrot nosti Kuivalattaren esiin myös Kantelettaren esipuheessa.
Matrikkeli
esimerkiksi oppilaitoksen henkilötietohakemisto eli luettelo oppilaista.
Mehiläinen
Mehiläinen, ensimmäinen suomenkielinen aikakauslehti, joka ilmestyi vuosina 1836‒1837 ja 1839‒1840. Lönnrot oli lehden toimittaja.
Memorial (järjestö)
Venäläinen ihmisoikeusjärjestö, joka tutkii ja julkaisee tutkimusta liittyen Neuvostoliiton ihmisoikeusrikkomuksiin. Memorial on muun muassa koonnut ja ylläpitänyt verkkotietopankkia, joka sisältää yli kolmen miljoonan Stalinin vainojen uhrin tiedot. Järjestö perustettiin Neuvostoliitossa vuonna 1989.
Mihail Gorbatšov
Mihail Gorbatšov (s. 2.3.1931, k. 30.8.2022) oli Neuvostoliiton uudistusmielinen ja viimeinen johtaja vuosina 1985‒1991. Gorbatšovin valtakaudella Neuvostoliitto hajosi, osittain Gorbatšovin toimeenpanemien poliittisten uudistusten perestroikan (uudelleenrakennus) ja glasnostin (avoimuus) seurauksena.
Moskova välirauha
Suomen ja Neuvostoliiton välisen jatkosodan vuonna 1944 päättänyt rauha.
Musta murhe
Lönnrot selittää säettä Mustin muita neitosia näin:
Kuin imeine tulloo hankalaksi, vanhem̄aksi.
Muurmannin rata
Pietarin ja Jäämerellä sijaitsevan Muurmannin rannikon yhdistävä rautatie, joka rakennettiin vuosina 1915‒1917. Rata oli Venäjälle ja Neuvostoliitolle strategisesti merkittävä.
Nationalismi
Ei ole yhtenäistä määritelmää sille, mitä nationalismi on. Usein ollaan kuitenkin yhtä mieltä siitä, että nationalismi tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan etnisen, kulttuurisen tai biologisen kansakunnan pitäisi olla yhteiskunnan ja poliittisen valtion tärkein muodostaja. Tavallisesti nationanistilinen ajattelu myös tarkoittaa, että kansakunnan ajatellaan olevan luonnollinen yksikkö. Tieteellinen tutkimus on kuitenkin argumentoinut, että yhteisönä kansakunta on ihmisestä lähtöisten poliittisen, historiallisten ja kulttuuristen rakenteiden tuottama.
Näytösoikeudenkäynti
Julkinen oikeudenkäynti, jossa oikeuslaitos on päättänyt syytetyn syylliseksi jo ennen oikeudenkäyntiä. Stalinin aikana Neuvostoliitossa järjestettiin useita laajoja näytösoikeudenkäyntejä propagandatarkoituksessa ja poliittisten vastustajien kukistamiseksi.
NEP-talouspolitiikka
Neuvosto-Venäjällä vuosina 1921‒1927 toimeenpantu uusi talouspolitiikka, joka muunmuassa salli pienimuotoisen yksityisyrittämisen.
Neuvosto-Venäjä
Vuonna 1922 perustetun Neuvostoliiton edeltäjävaltio. Neuvosto-Venäjän voidaaan katsoa syntyneen lokakuun vallankumouksen myötä vuonna 1917 ja lakanneen olemasta vuonna 1922, kun Neuvostoliitto perustettiin.
Neuvostoliiton Kommunistinen Puolue (NKP)
Neuvostoliiton Kommunistinen Puolue, josta käytetään lyhennettä NKP ja NKP(b). NKP oli Neuvostoliitossa ainoa sallittu puolue ja sen pääsihteeri käytti Neuvostoliitossa ylintä valtaa. NKP:n edeltäjiä olivat Venäjän kommunistinen puolue vuosina 1918‒1925 ja Yleisliittolainen kommunistinen puolue vuosina 1925‒1952.
Neuvostoliiton rikoslain 58. pykälä
Neuvostoliitossa vuosina 1926‒1961 muutoksin ja lisäyksin voimassaolleen rikoslain pykälä koskien valtionrikoksia. Valtionrikoksiin lukeutuivat muun muassa vastavallankumouksellinen toiminta, yhteydenpito vastavallankumouksellisissa tarkoituksissa ulkovaltioon tai sen yksityisiin edustajiin, vakoilu sekä propaganda tai agitaatio. Suomalaiset pääosin tuomittiin tämän pykälän mukaisesti.
Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu
Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu eli valtiollinen poliisi perustettiin vuonna 1917. Turvallisuuspalvelu vastasi poliittisen terrorin toimeenpanemisesta sekä Gulag-leirijärjestelmän hallinnoinnista. Se toimi eri aikoina useiden eri viranomaisten yhteydessä ja sen nimi vaihtui useaan otteeseen. Vuosina 1917‒1922 turvallisuuspalvelu tunnettiin lyhenteellä Tšeka (yleisvenäläinen erityiskomissio vastavallankumousta ja sabotaasia vastaan), 1920-luvun alkupuolella lyhenteellä GPU (valtion poliittinen hallinto), 1920‒1930 -lukujen taitteessa lyhenteellä OGPU (valtion yhdistynyt poliittinen hallinto),1930-luvulla ja toisen maailmansodan aikana lyhenteellä NKVD (sisäasiain kansankomissariaatti) ja vuosina 1953‒1991 lyhenteellä KGB (valtion turvallisuuskomitea). Sotien jälkeen leirien hallinnointi siirtyi Neuvostoliiton sisäasianministeriön MVD:n vastuulle.
Nikita Hruštšov
Nikita Hruštšov (s. 15.4.1894, k. 11.9.1971) oli Neuvostoliiton johtaja Stalinin kuoleman jälkeen vuodesta 1953 alkaen vuoteen 1964 saakka.
NKVD
Stalinin ajan salainen poliisi tai turvallisuuspalvelu.
Nomenklatuura
Neuvostoliiton ja muiden sosialististen maiden korkeimpien valtaapitävien sekä järjestelmän suosikkien joukko.
Normi
Neuvostoliiton suunnitelmataloudessa työnteolle oli asetettu niin kutsutut normit eli laadulliset ja määrälliset tavoitteet, jotka työntekijöiden tuli saavuttaa. Lisäksi ruokaa ja muita hyödykkeitä säännösteltiin. Ruokanormi viittaa ruoka-annokseen tai elintarvikkeiden määrään, jonka työntekijät saivat. Normien suuruus vaihteli: työntekijät, jotka ylittivät annetut työnormit, saivat suuremmat ruoka-annokset kuin he, jotka eivät päässeet annettuihin työtavoitteisiin.
Ontrei Malinen
Ontrei Malinen (1777‒1855) oli vienankarjalainen runolaulaja. Lönnrot tallensi Maliselta pitkiä kertovaisia runoja ja 366 säettä sisältävän sampo-aiheisen runoeepoksen.
Otto Manninen
Otto Manninen (1872‒1950) oli suomalainen runoilija ja suomentaja. Eino Leinon ohella hän oli 1900-luvun alun suomalaisen runouden uranuurtaja.
Pedagogio
koulu, erityisesti alkeiskoulu.
Peninkulma
vanha, suomalainen pituusyksikkö, joka vastaa noin 10 kilometrin matkaa.
Perestroika (suom. uudelleenrakentaminen)
1980-luvun puolenvälin jälkeen Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatšovin aloittama talouden uudistuspolitiikka.
Plagiaatti
on toisen henkilön tuotannon käyttöä ilman alkuperäisen lähteen asianmukaista ilmoittamista. Esimerkiksi julkaisee jonkun toisen henkilön kirjoittaman kirjan omissa nimissä.
Politbyroo
Politbyroo eli poliittinen toimikunta oli Neuvostoliiton poliittisessa järjestelmässä korkein toimeenpaneva elin.
Propaganda
Tarkoituksellinen ja keskitetty pyrkimys vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin, arvoihin ja toimintaan erilaisten päämäärien hyväksi.
Prototyyppi
alkuperäinen, ensimmäinen versio jostakin.
R. von Becker
Reinhold von Becker (1788‒1858), suomen kielen kehittäjä, professori. Laati suomen kieliopin ja toimi Turun Wiikko-Sanomien toimittajana. Kirjoitti runonkeruumatkan pohjalta artikkelin Väinämöisestä (1820), jonka tulkitsi historialliseksi sankariksi. Lönnrotin opettaja ja innoittaja.
Räätäli
käsityöläinen, joka tekee ammatikseen vaatteita, vaatturi.
Rahvaanruno
eli rahvaanlaulu on yleensä kalevalamittaa käyttävä, paikallisiin ja ajankohtaisiin asioihin ja ihmisiin liittyvä runo. Usein kuitenkin rahvaanlauluissa yhdistyvät kalevalamitta ja uudempi, loppusointua suosiva riimillinen laulu. Rahvaanlauluja ei löydy Kalevalasta tai Kantelettaresta.
Rahvas
säätyjen (aatelisto, papisto, porvaristo ja talonpojat) ulkopuolinen väestönosa. Viittaa yleisesti tavalliseen, usein syrjäkylillä elävään kansanosaan.
Rehabilitointi
Neuvostoliitossa ja Venäjällä käytetty termi, jolla viitataan syyttömänä tuomittujen viralliseen maineen palauttamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa aikanaan langetetun hallinnollisen tuomioiden uudelleenarviointia, perusteettomien tuomioiden kumoamista ja uhrien syyttömäksi toteamista.
Riimillinen laulu
loppusointua hyödyntävä laulu (tunnetaan myös nimellä rekilaulu, uudempi laulu), joka oli erityisesti nuorten suosiossa. Runojen aiheet liittyivät rakkauteen, kaipaukseen ja rakkauden tuomiin pettymyksiin. Riimillinen laulu yleistyi 1800-luvun loppupuolella syrjäyttäen kalevalamittaisen kansanrunon.
Romaani
laajahko, pääosin suorasanainen kaunokirjallinen teos. Ensimmäinen suomalainen romaani ilmestyi vuonna 1840. Fredrika Wilhelmina CarstensinMurgrönan [Muratti, 2007] käsitteli rakastumista, rakkauden esteiden voittamista ja päätymistä avioliittoon. Ennen tätä Suomessa luettu romaanikirjallisuus oli käännöskirjallisuutta.
Romantiikka
taiteellinen ja tieteellinen suuntaus Euroopassa, joka vaikutti 1700-luvun lopulta 1800-luvun puoliväliin. Romantiikka painotti tunteita ja mielikuvitusta sekä korosti luonnon merkitystä ajattelulle ja luomistyölle. Se kiinnostui mm. historiasta, myyteistä ja kansankulttuurista, mutta myös kirjallisuusteoriasta, psykologiasta ja luonnontieteistä.
Rupla
Venäjän keisarikunnan, jonka osa Suomen suuriruhtinaskunta oli 1809‒1917, rahayksikkö.
Sakari Topelius
Sakari, Zacharias, Topelius nuorempi (1818‒1899), kirjailija, toimittaja, historian professori. Tunnetaan myös ”satusetänä”, sillä kirjoitti opettavaisia ja suosittuja lastensatuja. Topeliuksen tunnetuimpia teoksia ovat aluksi jatkokertomuksena Helsingfors Tidningarissa ilmestynyt Välskärin kertomuksia ja Maamme kirja (1875).
Salainen puhe
Neuvostoliiton johtajana vuosina 1953‒1963 toimineen Nikita Hruštšovin puhe Neuvostoliiton kommunistisen puolueen 20. puoluekokouksen suljetussa istunnossa vuonna 1956. Puheessaan Hruštšov tuomitsi Stalinin henkilökultin sekä osan Stalinin ajan hirmuteoista. Tieto puheesta levisi nopeasti laajalle, millä oli merkittävä vaikutus koko neuvostoyhteiskuntaan. Niin kutsutun suojasään katsotaan alkaneen salaisesta puheesta.
Salaoppi
tiukasti salassa pidettävä opetus, jota saavat vain valitut, sisäpiiriin kuuluvat.
Sammatti
Kunta Suomessa
Sananlasku
usein lyhyt elämänohje tai mietelause, joka leviää suullisesti.
Simon Wilhelm Appelgren
Simon Wilhelm Appelgren (1786‒1854), rovasti, opettaja ja sanomalehtimies. Appelgren toimi Oulun Wiikkosanomien toimittajana 1829‒1837.
Sivistyneistö
sivistynyt, kouluja käynyt kansanosa. Suomessa sivistyneistöllä viitataan erityisesti suomenmieliseen (ei välttämättä suomenkieliseen) joukkoon koulutettua väkeä, jota ajoi eteenpäin pyrkimys kohottaa suomen kielen ja kulttuurin asemaa.
SKVR
Suomen Kansan Vanhoissa Runoissa (SKVR) on julkaistu lähes kaikki arkistoihin tallennettu ja kirjallisista lähteistä löydetty kalevalainen runous. Painettu kirjasarja ilmestyi vuosina 1908‒1948, 1997. Nykyään SKVR on saatavilla myös verkkojulkaisuna www.skvr.fi.
Sosialismi
Aatesuunta, joka pyrkii luomaan tuotantovälineiden yhteisomistukseen perustuvan yhteiskuntajärjestyksen.
Sotakommunismi
Venäjän sisällissodan aikana vallinnut talouskehityksen kausi, johon kuului muunmuassa yksityisyritysten pakkolunastus, Neuvosto-Venäjän teollisuuden kansallistaminen sekä viljasadon ja ruoan takavarikointi talonpojilta.
Spiritismi
ajatussuunta, jossa ajatellaan, että ihmisen henki jää eloon ruumiin kuollessa ja voi kommunikoida elävien ihmisten kanssa.
Stolbovan rauha
Rauhansopimus, jonka Ruotsi ja Venäjä solmivat 27. helmikuuta 1617 Stolbovassa Venäjällä. Rauha päätti vuosina 1610‒1617 käydyn Inkerin sodan ja sen seurauksena Inkerinmaa ja Käkisalmen lääni siirtyivät Ruotsin hallintaan.
Suojasää
Josif Stalinin kuolemaa seurannut lyhyt aikakausi, jolloin Neuvostoliiton kulttuurielämä vapautui rajoitetusti. Suojasään katsotaan alkaneen Stalinin seuraajan Nikita Hruštšovin vuonna 1956 pitämästä niinkutsutusta salaisesta puheesta, jossa hän tuomitsi Stalinin henkilökultin ja osan Stalinin aikakauden rikoksista, ja päättyneen 1960-luvulla Hruštšovin seuraajan Leonid Brežnevin valtaannousuun.
Suomen Kommunistinen Puolue (SKP)
Suomen Kommunistinen Puolue (SKP) perustettiin Moskovassa vuonna 1918. Puolueen perustajat olivat Suomen sisällissotaa Neuvosto-Venäjälle paenneita vanhan työväenpuolueen johtohenkilöitä, kuten Otto Wille Kuusinen, Yrjö Sirola, Kullervo Manner ja Edvard Gylling. SKP:n toiminta oli Suomessa kielletty ja se toimi maanalaisesti vuoteen 1944 saakka.
Suomen sisällissota
Suomessa vuonna 1918 käyty sisällissota, jonka osapuolina olivat punaiset eli Suomen työväenliikkeen kannattajat ja valkoiset eli porvaristo. Sisällissota päättyi valkoisten voittoon.
Suomettuminen
Neuvostoliiton suuri vaikutusvalta Suomen ulko- ja sisäpoliittisessa päätöksenteossa vuosina 1941‒1944 käydyn jatkosodan jälkeisinä vuosikymmeninä.
Suuret nälkävuodet
1860-luvulla Suomessa vallinnut suuri nälänhätä. Vuosina 1866‒1868 Suomessa oli alle 2 miljoonaa asukasta, joista nälänhädän seurauksena kuoli 150 000 henkeä.
Suuri isänmaallinen sota
Venäjällä ja joissain Neuvostoliiton entisissä jäsenmaissa käytetty nimitys, jolla viitataan Neuvostoliiton ja natsi-Saksan väliseen sotaan toisessa maailmansodassa vuosina 1941‒1944.
Suuri lama
Yhdysvalloista vuonna 1929 alkanut talouskriisi, jolla oli mittavat vaikutukset talouteen sekä työllisyyteen myös kansainvälisesti ja Suomessa.
Suuri Pohjan sota
Vuosina 1700‒1721 Ruotsin ja Ruotsin vastaisen liittokunnan välillä käyty sota. Ruotsin vastaiseen liittokuntaan kuului muunmuassa Venäjä. Sodan seurauksena Ruotsi menetti suurvalta-asemansa.
Tammisaaren pakkotyölaitos
Alunperin Suomen sisällissodan aikana vangittuja punakaartilaisia varten perustettu vankileiri ja sittemmin pakkotyölaitos, jonne sijoitettiin poliittisin perustein vankeuteen tuomittuja vasemmistolaisia.
Tarton rauha
Vuonna 1920 solmittu rauha, joka päätti Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä vuodesta 1918 jatkuneen sotatilan. Rauhansopimuksessa määriteltiin uudelleen Suomen ja Neuvosto-Venäjän väliset rajat, sovittiin taloudellisista ehdoista sekä sotavankien ja muiden toisen valtion kansalaisten mahdollisuuksista palata kotimaahansa.
Teini
Lönnrotin aikana noin 16‒22-vuotiaiden opiskelijoiden nimitys.
Teosofia
nykyisin ennen muuta H. P. Blavatskyn opetuksiin perustuva uskonnollis-mystinen ajatussuunta.
Torgsin
Neuvostoliitossa ulkomaalaisia varten 1930-luvun alussa perustettu kauppa, lyhenne venäjänkielen sanoistatorgovlia s inostrantsameli ”kaupankäyntiä ulkomaalaisten kanssa”. Togrsinissa saattoivat asioida kaikki, jotka pystyivät maksamaan ostoksensa ulkomaanvaluutalla.
Troikka
Kolmen neuvostoviranomaisen (NKVD:n edustajan, syyttäjän edustajan ja paikallisen puoluesihteerin) muodostama elin, joka tuomioistuinten sijaan antoi pikatuomioita vuosina 1937‒1938 suurten joukkopidätysten ja -teloitusten aikana.
Tšeka
Neuvosto-Venäjän salainen poliisi vuosina 1917‒1922. Lyhenne venäjänkielen sanoistaTšrezvytšainaja komissija eli yleisvenäläinen komissio. Salaisen poliisin työntekijöitä on Neuvostoliitossa ja Venäjällä kutsuttu yleisesti tšekisteiksi.
Turun katedraalikoulu
kirkon ylläpitämä Turun tuomiokirkkokoulu.
Vaassila Kieleväinen
Vaassila Kieleväinen (n. 1755 ‒ n. 1840) oli vienankarjalainen runolaulaja ja tietäjä. Lönnrot tallensi häneltä Väinämöisrunon, jonka innoittamana alkoi kehittämään eeposta Väinämöisen ympärille.
Väinö Kaukonen
Väinö Kaukonen (1911‒1990) oli kirjallisuudentutkija, joka teki elämäntyönsä Kalevalan parissa. Hän laati laajat tutkimukset Kalevalan ja Kantelettaren säeaineksista ja selvitti, mikä oli Lönnrotin omaa kädenjälkeä mikä kansanomaista aineistoa.
Valtionterrori
Valtion harjoittama äärimmäinen sorto omaa väestöään vastaan.
Venäjän federaatio
Venäjän federaatio eli Venäjä on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1991 perustettu liittovaltio.
Venäjän sisällissota
Vuosina 1917‒1922 Venäjällä käyty sisällissota, jonka osapuolina olivat punaiset kommunistit ja Venäjän vallankumouksen kannattajat sekä valkoiset monarkistit ja vallankumousta vastustavat. Sota päättyi punaisten voittoon ja Leninin johtamien bolševikkien vallan vakiintumiseen.
Venäjän vallankumous
Venäjän vallankumous on yhteisnimitys kahdelle Venäjällä vuonna 1917 tapahtuneelle vallankumoukselle, helmikuun vallankumoukselle ja lokakuun vallankumoukselle. Vallankumouksien seurauksena Venäjän keisarikunta kaatui, valtaan nousivat lopulta bolševikit ja Venäjästä tuli maailman ensimmäinen kommunistinen valtio, Neuvostoliitto.
Vertauskuva
esine, merkki tai muu sellainen, joka toimii jonkin käsitteellisemmän asian ilmentymänä, esimerkiksi rakkauden vertauskuvana esitetään usein sydän.
Victor Hugo
Victor Hugo (1802‒1885), ranskalainen kirjailija ja runoilija. Ranskalaisen romantiikan maineikkain edustuja. Kuuluisin romaaneista Kurjat (1862) ja Pariisin Notre-Dame (1831, tunnetaan myös nimellä Notre Damen kellonsoittaja).
Viisivuotissuunnitelma
Stalinin toimesta 1920-luvun lopulla aloitettu talouspolitiikka, jossa Neuvostoliiton valtiojohtoista taloutta alettiin suunnitella ja kehittää viisivuotiskausittain. Viisivuotissuunnitelmat olivat käytössä Neuvostoliitossa vuosina 1928‒1990.
Viljo Tarkiainen
Viljo Tarkiainen (1879‒1951) oli suomalainen kirjallisuudentutkija, kriitikko ja professori.
Virsta
vanha Venäjän keisarikunnassa ja Suomessa käytetty pituusmitta, joka vastasi runsasta kilometriä.
Vladimir Lenin
Vladimir Lenin (s. 22.4.1870, k. 21.1.1924), syntymänimeltään Vladimir Iljitš Uljanov, oli venäläinen vallankumouksellinen, bolševikkipuolueen johtaja ja leninisminä tunnetun aatesuuntauksen kehittäjä. Johti Neuvosto-Venäjää ja Neuvostoliittoa kuolemaansa saakka.
Z. Topelius vanhempi
Zacharias Topelius vanhempi (1781‒1831), lääkäri, kansanrunoudentutkija. Julkaisi ennen Lönnrotia kansanrunokokoelman Suomen Kansan Vanhoja Runoja ynnä myös Nykyisempiä Lauluja 1822‒1831. Topeliuksen innoittamana Lönnrot lähti keräämään runoja Vienan Karjalasta.
Äyrämöiset
Äyrämöiset olivat savakkojen ohella toinen inkerinsuomalaisten pääryhmistä. Alun perin äyrämöiset olivat Karjalankannaksen länsiosan suomalaista kantaväestöä, jota muutti 1600-luvulla Inkeriin Ruotsin kuningaskunnan aikaan, lähinnä Äyräpään kihlakunnasta. Venäläisen maantieteilijän ja tilastotutkijan Peter von Köppen tutkimusten mukaan äyrämöisten lukumäärä Inkerissä oli 29 242 henkeä vuoden 1848 tienoolla.
Karjalan-Kannaksella ja Inkerinmaalla asuessaan äyrämöiset pysyttelivät pitkälti omana ryhmänään. He erottuivat muista suomalaisista lähinnä äyrämöismurteensa ja pukeutumisensa kautta. Kuitenkin 1900-luvulle tultaessa äyrämöisten ja savakkojen väliset kulttuurierot olivat lähes kadonneet, ja jäljelle oli jäänyt hienoisia murre-eroja.